Pascal

Politika, ahogy középen-enyhén-jobbra állva látszik. A gondolkodás szabadsága. Hit-tudás-etika-erkölcs. Ésilyenek. Érdemi vita, ellenkezés itt szórakoztatás.

Utolsó kommentek

  • Horváth László: Ez Magyarország nem kell meglepődni az ilyenen! (2008.04.03. 19:39) Szemét, bírság
  • Szabadi Béla: Mielőtt ír, előbb olvasson és tájékozódjon. Ezek nem olyan kérdések, amelyeket tények nélkül meg l... (2008.01.29. 10:59) Nincs új a Nap alatt
  • Pascal: Miután ott többen olvasnak és szólnak hozzá, írtam egy utánlövést az alábbi linken; ott hivatkozva... (2008.01.28. 08:41) Nincs új a Nap alatt
  • Szabadi Béla: Az Akadémiáról és Glatz Ferencről, a vele szerződött Torgyánról szerintem érdekes cikkeket lehet o... (2008.01.26. 12:24) Az Akadémia langyos reformja
  • Szabadi Béla: Kedves Pascal! És még valamit! Ha Torgyánnal van gondja, vele foglalkozzon. Torgyánról is van szó... (2008.01.25. 11:22) Nincs új a Nap alatt
  • Szabadi Béla: Kedves Pascal! Rólam volt szó és az én esetemről. Kérem, a chilei cseresznyét ne keverje ide. Azér... (2008.01.25. 11:16) Nincs új a Nap alatt
  • Pascal: Tehát minden párt abszolút legális forrásokból kampányol? Vagy más gyanús ügyek vannak, de a Fradi... (2008.01.25. 08:14) Nincs új a Nap alatt
  • Szabadi Béla: A virtuális világ nem azonos a valóságossal. A sajtó által különböző okokból konstruált "hírek" na... (2008.01.24. 13:26) Nincs új a Nap alatt
  • Pascal: Már az előzőben is Székely Zoltán kérdésében valószínűleg igaza van, javítom is az írást mihelyt u... (2008.01.24. 12:36) Nincs új a Nap alatt
  • Szabadi Béla: Kedves Pascal! Nem hiszem, hogy emblémája lennék annak, amit Ön gondol. Még egyszer javaslom, olva... (2008.01.24. 11:35) Nincs új a Nap alatt
  • Pascal: Kedves Béla! Félreértés ne essék, nem ellenségként kezelem, sőt örömel látom itt. Az úgynevezett ... (2008.01.23. 21:52) Nincs új a Nap alatt
  • Szabadi Béla: Kedves Pascal! Ha valakinek honlapja van, vagy inkább blogja és véleményalkotó kíván lenni, ekkorá... (2008.01.23. 17:48) Nincs új a Nap alatt
  • Pascal: A könyvet nem veszem meg, az olvasóimnak sem tanácsolom, sőt 2 perc alatt elmondom mi van benne. N... (2008.01.23. 09:25) Nincs új a Nap alatt
  • Pascal: Megtisztelve érzem magam, hogy benézett. Egyben hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy a koalíciós... (2008.01.23. 08:32) Nincs új a Nap alatt
  • Szabadi Béla: Annak, ami velem történt, nincs köze a pártkasszához és különösen nincs a korrupcióhoz. Van viszon... (2008.01.12. 22:13) Nincs új a Nap alatt
  • Corry: Kedves előttem szólók, továbbra is az látszik igazolódni, hogy sokan tévúton járnak, amikor a mező... (2007.11.30. 13:42) Sztrájk! de mi a faszért?
  • Valaki Valahonnan: allasblog admin "ha nem lesz magyar agrárium, eszed a sok szemetet" Ezt a jelszót már hallottam a... (2007.11.29. 13:52) Sztrájk! de mi a faszért?
  • allasblog admin: A mostani megmozdulások kollektiven, nem csak a nyugdíj korhatárok miatt volt, hanem főleg amiatt,... (2007.11.23. 10:05) Sztrájk! de mi a faszért?
  • Corry: -- allasblog admin 2007.11.22. 00:59:15 Corry megnézlek téged, ha eléred a nyugdíjadat, és hozzád... (2007.11.22. 11:14) Sztrájk! de mi a faszért?
  • allasblog admin: X polgártárs baromságokat írsz! Szerinted ez megfelel így ahogy mennek a dolgok? Baromság! Ez nem... (2007.11.22. 00:59) Sztrájk! de mi a faszért?
  • Utolsó 20

Ami reform az reform...

2007.05.31. 07:16 Pascal

..ami pénzbeszedés az meg pénzbeszedés. Például, az adózás struktúrája alapvetően rendben volt kezdettől fogva. Van ÁFA, van SZJA, van társasági adó és vannak a járulékok. Ha több pénz kell, tessék a kulcsokat fölfelé csavargatni. Ha van elég a kasszában, lefelé velük hadd lóduljon a gazdaság. Nem áfakulcsot csökkenteni amikor nagy a hiány és mindenféle bosszantó de keveset hozó új adónemet bevezetni. Ami pénzkérdés az legyen az, miért is kell erővel reformot csinálni belőle. Kínlódás csak mindenkinek.

De van strukturális reform is, sőt, látni kell azt, hogy a nyugdíj, az egészségügy és az oktatás hármasában alapvető átalakítás az elmúlt tizenhat évben nem történt. A kassza kiürítésénél nem szabad az elmúlt négy évet az elmúlt tizenhattal összemosni. Az alapok átalakításának elmaradása viszont, a fenti három területen, az elmúlt tizenhat év és minden eddigi kormányerő egyforma felelőssége.

Miután a kassza kiürült, Ferinek nem maradt más választása, mint a pénzbeszedés mellett a strukturális reformokba is belefogni. Nem lehetett már neki azt mondani őszödön, hogy elkúrtuk, akkor szedjük be előbb a zsét a hiány betömésére és aztán fogjunk neki.  Az rosszul vette volna ki magát. Egyszerre kellett neki belecsapni a lecsóba, duplatenyérrel. Így született neki meg a küldetéstudata, Batthyiányihoz magáthozzámérése. Ezért lett strukturális reform a hiány csökkentése is, hirtelen.

Pedig igaz az ellenzéki kritika kétfelől is: Ferikém az eddigiek alapján miből gondolod, hogy te vagy erre leghitelesebb és legalkalmasabb. És bizony a strukturális átalakításhoz pénz kell. Kellene ha lenne. Most egyszerre kell beszedni a pénzt, spórolni a kiadásokon és reformot csinálni. Gigászokhoz méltó feladat. Szomorú, de nemzetünk XXI. századi Batthyányija úgy jutott ehhez, hogy előtte elkúrta.

Az ellenzéki kritika megmutatja azonban az ellenzék felelősségét is. "Akkor kell hozzáfogni amikor pénz van rá". Ez pont a 1998-2002 szakaszra igaz leginkább. Bokros után három évvel. Lehetett annak örülni, hogy a jobboldal erős, egységes és kormányoz. Koronátúsztatni tüzijátékozni. De nem négy évig egyfolytában.

Az oktatás átstrukturálása pedig viszonylag egyszerű, a felsőoktatási tandíj az egyetlen komoly nyitott kérdés. Lehet érvelni ellene mellette. Én úgy gondolom, hogy az, hogy valaki tanul jó mindenkinek, de mégjobb az egyénnek. Valami - mértéktartó - anyagi hozzájárulás elvárható a hallgatótól, a családjától. Van diákhitel is elvégre. De ha a többség úgy gondolja legyen ingyen - és ezért elfogadja, hogy az ÁFA SZJA kicsit magasabb marad mint az EU átlag - az sem hibás elv. Nincs ott alapvető gond.

A nyugdíj viszont, az oktatással szemben nehéz dolog, pénzhiány, elöregedés, és sok nyugdíjas szavazó. Nem csoda a kormány ezzel nem tud mit kezdeni, akár az ellenzék, ötletem sincs. Nekik sincs, szemmel láthatóan. Esetleg lehetne a gyerekvállalást támogatni? Ja üres a kassza. Még jó, hogy egykét celeb és tévés terhes vagy szült. És milyen jól áll nekik. Hátha ez segít.

Keresem a mentséget. Ez lett volna: "Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért." Egy éve, és nem látható semmi nagy, semmi másik világ. Molnár Lajos már demonstrálta a bajt: reformdüh, befulladás és bukás. Gáz van, Feri. Nincs mentséged. Befúrtad, betiportad, bekönyökölted magad a korpa közé. Most lehet megesznek majd a haverjaid.

13 komment · 2 trackback

Címkék: oktatás gyurcsány reform nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://pascal.blog.hu/api/trackback/id/tr1389704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 睡眠窒息症 2018.06.06. 18:40:37

Lap-bicikli és lap-roller - Colour Your District

Trackback: forexcandlesticksmadeeasy 2018.03.07. 11:28:03

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2007.05.31. 09:34:52

Pascal, teljesen igazad van, hogy ez nem reform.
Csak változtatás, abból is a rosszabb féle.

Az én elképzelésem a reformról, meg a nem reformról:

100 ember kaszálja a mezőt és másik száz meg marokszedi a búzát.

Nem reform: szedjék csak nyolcvanan.
Reform: használjunk kombájnt.
Vagyis ugyanazt csináljuk, de teljesen más megközelítésben.
Ennek mindig is vannak/voltak ellenzői lásd a géprombolók a korai kapitalista Angliában. Ilyen géprombolók ma is tetten érhetők mindenfele.

A reform jellegű változtatáshoz sokminden kell, többek között:
a változás AKARÁSA
hiteles, elkötelezett vezetés.
Hát ez idáig kettőből semmi.

Az ellenzéket sem szabad azért kihagyni, ők sem jobbák ám. Csak annyi a különbség, hogy ők másfajta államcsődöt preferálnak.

Jó lenne egy poszt a zógenannte politikai elitről is, mert a zógenannte reformot mégiscsak ők csinálják illetve fékezik.
Egy gondolatot hadd engedjek el ebben a témában is: az áttitűd egy numerikus kijelzése lehetne a képviselői költségtérítések az ésszerő határon túli része. Itt én nem tudtam a számok nagyság szerinti sorbarakásával két politikai táborra osztani a zógenannte elitet. Vegyültek rendesen.

Azzal viszont, hogy az oktatásban csak egy nyitott kérdés van maximum úgy értek egyet Veled, hogy maga az oktatás a nyitott kérdés.
Itten rejlik a jövő kírem szípen, hogy mi lesz az országgal.

Valaki Valahonnan 2007.05.31. 10:13:37

Érdemi hozzászólás: legyen konzekvensen Batthyány.

Még érdemibb: "Az alapok átalakításának elmaradása ... minden eddigi kormányerő egyforma felelőssége."
Azért én Antallnak adnék felmentést. Neki is véges idő jutott a kormányzásra (sőt még annyi sem), és rengeteg dolgot kellett átalakítania, megteremtenie. Persze, utólag látjuk, hogy másként is lehetett volna, de ha máshogy tette volna meg a szükséges lépéseket, a társadalom is máshogy válaszolt volna rá. Ld. taxisblokád.
Szerintem négy év alatt nem lehetett volna semmiképp sem tökéletes rendszert alkotni. (Tökéletes munkához végtelen idő kell ;-)

Az ellenzékben viszont csalódtam, már-már az indexes fikázógép szerepét kezdik átvenni. Persze Mikolától mit várhatnánk. És azt sem értem, miért nem küldik még a süllyesztőbe. Nincsenek hiteles arcok a jobb oldalon (sem)?

A reformokról.
El tudom képzelni, hogy egy jó kommunikáció mellett, ha az emberek megértik hogy szükséges, el is tudják fogadni a változásokat, a megszorításokat. De csak akkor, ha azt látják, hogy jó irányba megy a reform, menet közben is vannak lényeges eredmények, és belátható időn belül megtörténik. De hát a kommunikációban nem erős a Párt. És ami mindenki számára érezhetően megtörtént, pl. a vizitdíj, az annak sem jó, aki kapja. Szóval ez így nem kóser.

A kommunikációról jut eszembe. A szintén lqrt hídnév-szavazásról azt nyilatkozták kormánykörökből, hogy mekkora siker volt, mert hogy megismerték az országot a világban. Persze, Kazahsztánt is megismerte a világ a Borat révén. No comment.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.05.31. 10:45:06

A zógenannte politikai elit egyben elmeszelését én nem tartom jónak. Mert van különbség. Mindenki egyesével kapja meg ami jár: Orbán az arroganciáért, Gyurcsány a hozzánemértésért és az erkölcsi tartás hiányáért, a szőke nő a szőkeségért, Mikola a tesója kitüntetéséért és külön egy közönségdíjat a plakáton mosolyért.

Az oktatásban én nem látok más igazi vitatémát mint a fejkvótarendszer átalakítását - a felsőoktatási tandíjat. AZt pl. meg lehetett volna beszélni sőt meg is csinálni az elmúlt egy évben. Nem nehéz, mármint az eü-höz és a nyugdíjhoz képest.

Antallnak tényleg komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. És ő meg is tette amit lehetett. Ha hibákkal is, de megreformálta a kádári gazdaságot. OK, vegyük ki az elmúlt 16év felelősei közül.

Nagyobb baj is van a "reformmal", mint a kommunikáció. Már az is necces ahogy belefogott (válaszási osztogatás után akkor legyen reform), és az is ameddig eljutott (eü például). Ha a dolog jó lenne egy idő után magáért beszélne. Theacher, Dzurinda.

Corry 2007.05.31. 13:26:49

Pascal, a politikai elit részletekbe menő kritikájára kérek Tőled egy újabb írást, pl. ilyenfélét:
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070518/

Itt én azért nem mentem a részletekbe, mert EÜ.ről szól a dolog.
Antallt én nem menteném fel. A fő megoldandó problémák a következők voltak abban az időben: az új címer, minden kórház átnevezése szent kórházzá, miközben a gazdaság dől össze, 33% az infláció.

Az oktatásban pedig szerintem hasonló vita kéne folyjon mint az eü esetében, mert kriminálisak az eredmények, akár az általános iskolai szövegértésre, akár a szakiskolákra gondolok.
De ez is egy másik téma.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.05.31. 19:49:41

Hűű, Batthyány, máris javítom. Nem mentség de dolgozom is.

vattafák 2007.05.31. 23:21:36

ááá, gáz nincs, csak nem elég jó a kommunikáció.

Corry 2007.06.01. 09:40:06

A reformról még annyit, hogy állítólag Sarkozy (lásd még: jobboldal) azzal a szlogennel nyerte a választásokat, hogy: "Többet kell dolgozni!"
Ezt az ezittnemareklámhelye magazinban olvastam, valószínűleg legalább annyi valóságtartalma van a dolognak, hogy többször elhangzott, nagy nyilvánosság előtt Sarkozy szájából.

Most képzeljük el ugyanezt a mondatot bármelyik párt prominens személyiségének a szájából, akkor, amikor az odabolondított nép betölti a teljes környéket...

Valaki Valahonnan 2007.06.01. 09:48:32

Corry
Antallék tevékenységéből azért számomra más is lejött.

A kommunikációról
Visszaolvasva tényleg úgy tűnik, hogy a rossz kommunikációval magyarázom a reformok hibáit/hiányát. Mintha lenne a szó mögött tartalom, valódi reform.
Azonban csak arra akartam utalni, hogy szerintem az emberek talán még el is fogadnák, megértenék a reformok szükségességét, ha azokat jól kommunikálnák.
Abban egyetértek Pascallal, hogy most nem (csak) a kommunikációban kell a hibát keresni, hanem a reformok elmaradásában, kiüresítésében. Kis túlzással az államcsőd elkerülése érdekében végzett manőverek szinonímája ma a "reform" szó.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.06.01. 10:03:29

Inkább, Corry: Kis túlzással a saját hiba eltakarása és a felelősség kisebbitése érdekében végzett manőverek szinonimája ma a "reform" szó.

Corry 2007.06.01. 10:36:28

Redfred:
Nekem nagyon nagy csalódás volt az első 4 év.
De szerintem az Antall is egy új topik, ha majd más nem lesz beszélgessünk erről.

Visszatérve a reformra:
Azóta azért rájöttem, hogy a brigádszellemű versenylógáson szocializált munkásosztályt berakjuk rendesen dolgozni, abból nem mindig sül ki jó dolog. Emlékezzen mindenki a Suzuki dolgozókra, akik Japánban sztrájkoltak. No, nem baj a jappok is tanultak egy kis posztszoci vircsaftot. Hasonló példát még lehtne hozni, ahol nem az előbb dolgozunk aztán keresünk elv érvényesült.

Hát ezért kell az, hogy 1998 -tól más-més megközelytésben, de a legvidámabb barakk kápitalista változatát építgetjük. Csak ugye az a barakk kölcsönből épült, nomeg ez az új is. Én egyébként már vártam, hogy mikor kanyarodik ki az út a jelenleg regnáló banda alól.

Feljebb idéztem Sarkozyt.
Most GYF-et nem idézném, az Öszödi munkásságát midnenki ismeri.
Viszont OV a kongrsszusukon mondott meredeket a piacról.

Kicsit nagy a kontraszt a hazai és a külföldi elit között nemde???

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.06.01. 21:48:23

Az első négy évről majd utánaolvasok. Ne legyünk igazságtalanok, az akkori gondok ezerszer súlyosabbak voltak mint a maiak. És a stuktúra átalakításából azokban az években valósult meg a legtöbb. Antall a kerekasztal tárgyalások közben olyan politikai nagyvonalúságról tett bizonyságot, ami ma hiányzik teljesen. Gyakorlatból, tapasztalatból alig volt. Hibák is lehettek, sőt az úgynevezett "spontán privatizáció" körül voltak is bizonyosan.

Greg23 2007.06.12. 10:21:04

Hello!
Ha már Antalozunk és Pascal is szeretne róla írni, egy kis gondolatébresztő:
Adottak a következők:
- Gazdasági összeomlás, KGST piac, a nyugattal csak kezdenénk kiépíteni a dolgokat, kénytelenek gyárakat, bányákat bezárni, Irak-Iráni háború vége, nem tudunk több fegyvert eladni.
- A kormány tele ex-ügynökkel, meg mindenféle élősködővel...
- Spontán privatizáció és ezek gazdasági lobbija.
- A kormányt folyamatosan buktatni akaró SZDSZ ellenzék, taxisblokád, náciveszély, etc.
- A kormányt folyamatosan belülről támadó Torgyánok, Csurkák
- Az egyik határon egy őrjöngő Meciar
- A másik határon egy őrjöngő Iliescu
- A harmadik határon egy Milosevics, átlövöldözéssel, barcsi bombázással, berepülésekkel, egy kedves kis balkáni háborúval, amibe mindenkit bele akarnak rángatni.
- Egy darabig itt pöffeszkedő, majd kivonuló szovjet hadsereggel - aki ezután biztos nem avatkozik be, ha Milosevics átjönne a határon...
- Halálos betegség

Szóval kezeket fel, aki tényleg jól tudta volna csinálni...
süti beállítások módosítása